Traiteur-slagerij Ton & Ginny de Wit |
* Kernthermometer
* Braadpan, oven of BBQ met deksel
Voorbereiding:
Leg het stuk vlees altijd minstens 1 uur voor bereiding op het aanrecht zodat het goed op kamertemperatuur kan komen. Haal het vervolgens uit de verpakking en dep het droog met keukenpapier.
Vlees braden in de pan:
Gebruik een braadpan met een deksel. Het vlees aanbraden in de pan in ruim vetstof (boter, vloeibare margarine, olie of een combinatie) om een mooie kleur op het vlees te krijgen. De deksel op de pan doen en de hittebron lager zetten daarna het vlees regelmatig draaien en met het braadvocht bedruipen tot de gewenste kerntemperatuur. Haal het vlees uit de pan, leg het op de snijplank en trancheer (snijden) het in de gewenste porties.
Vlees braden in de pan en in de oven:
Hiervoor heb je een braadpan zonder deksel (let op, wel een ovenbestendige pan), ovenschaal en de oven nodig. Eerst het vlees aanbraden in de pan in ruim vetstof (boter, vloeibare margarine, olie of een combinatie) om een mooie kleur op het vlees te krijgen. Het vlees in de pan of in een ovenschaal met braadvocht in de voorverwarmde oven zetten. De temperatuur van de oven is afhankelijk van het recept, maar een algemene richtlijn is 150ºC. Het vlees regelmatig draaien en bedruipen met het braadvocht tot de gewenste kerntemperatuur. Haal het vlees uit de oven, leg het op de snijplank en trancheer (snijden) het in de gewenste porties.
Vlees stoven in de pan:
Dit keer gebruiken een braadpan met deksel. Braad het vlees aan in de pan in ruim vetstof (boter, vloeibare margarine, olie of een combinatie) om een mooie kleur op het vlees te krijgen, de deksel op de pan doen en de hittebron lager zetten. Het vlees uit de pan halen en warmhouden. Vocht (bouillon, water, bier, wijn) en andere producten voor het aanmaken van de jus (bv groenten, kruiden en andere smaakmakers) in het braadvet doen en aan de kook brengen. (Dit kan per recept verschillen) Zet de warmtebron laag en doe het vlees weer in de pan. Laat het geheel zachtjes stoven met de deksel gesloten op de pan tot de gewenste gaarheid. Stoofvlees heeft de tijd nodig.
Soort rollade | Braadtijd pan | Oven (eerst aanbraden) |
---|---|---|
Livar Procureur rollade doorregen. 1 kg 750 gram 500 gram |
90 minuten zachtjes braden 90 minuten zachtjes braden 75 minuten zachtjes braden |
90 minuten 150°C Kerntemperatuur 78°C 90 minuten 150°C Kerntemperatuur 78°C 75 minuten 150°C Kerntemperatuur 78°C |
Livar Varkensfilet rollade 1 kg 750 gram 500 gram |
60-70 minuten zachtjes braden 55-60 minuten zachtjes braden 30 minuten zachtjes braden |
70 minuten 150ºC Kerntemperatuur 62-64ºC 55-60 minuten 150°C Kerntemperatuur 62-64°C 30 minuten 150°C Kerntemperatuur 62-64°C |
Half om Half (H.O.H.) rollade 1 kg 750 gram 500 gram |
70-75 minuten zachtjes braden 65 minuten zachtjes braden 45 minuten zachtjes braden |
75 minuten 150ºC Kerntemperatuur 62-64°C 65 minuten 150°C Kerntemperatuur 62-64°C 45 minuten 150°C Kerntemperatuur 62-64°C |
Kalkoen rollade naturel of Grand Mere 750 gram tot 1 kg 500 gram |
90 minuten zachtjes garen 75 minuten zachtjes braden |
90 minuten 150ºC Kerntemperatuur 78ºC 60 minuten 150°C Kernthemperatuur 68°C |
Kiprollade 1 kg Dij 1 kg Filet 750 gram Dij 750 gram Filet 500 gram Dij 500 gram Filet |
90 minuten zachtjes braden 60 minuten zachtjes braden 75 minuten zachtjes braden 60 minuten zachtjes braden 50-60 minuten zachtjes braden 55 minuten zachtjes braden |
90 minuten 150ºC Kerntemperatuur 78ºC 60 minuten 150ºC Kerntemperatuur 75ºC 75 minuten 150ºC Kerntemperatuur 78ºC 60 minuten 150°C Kerntemperatuur 75°C 60 minuten 150°C Kerntemperatuur 78°C 55 minuten 150°C Kerntemperatuur 75°C |
Runder Lende rollade Truffel, Italiaans en gevuld rosé gaar |
30-35 minuten zachtjes braden, zonder water en zonder deksel 50 minuten zachtjes braden, zonder water en zonder deksel |
35 minuten 150°C Kerntemperatuur 48-55°C 45-50 minuten 150°C Kerntemperatuur 60°C |
Runder braadrollade | 70-90 minuten zachtjes braden |
80-90 minuten 150ºC |
Met een kernthermometer kun je een stuk vlees tot de gewenste kerntemperatuur garen. De kern is de plaats waar het vlees als laatste de gewenste temperatuur bereikt.
Door deze te gebruiken weet je zeker hoe gaar je stukje vlees is. De onderstaande kernthermometers zijn bij ons verkrijgbaar.
deze thermometer meet uw stukje vlees van 0 tot 120 graden.
Deze is bij ons te koop voor 6.95
Klik hier om hem te bestellen via onze webshop
Deze thermometer meet u stuk vlees van 45 tot 190 graden in no time.
Het is een zeer handige om te gebruiken bij uw Barbecue.
Deze is bij ons te koop voor 9.95
Klik hier om hem te bestellen in onze webshop.
Deze Thermometer kunt ook met timer werken en continu in uw product laten zitten. Hij is bij ons verkrijgbaar voor 15,95
Klik hier om het te bestellen in onze webshop
Vleessoort | Gaarheid | Kerntemperatuur |
---|---|---|
Kip | Gaar | 78°C |
Kalkoen: Dij Filet |
Gaar Gaar |
Min. 85ºC 78°C |
Duif, eend | Rood | 55ºC – 60ºC |
Fazant, patrijs; Filet Bout |
Rosé Gaar |
50ºC – 55ºC 78°C |
Ree, hert | Rood | 50ºC – 55ºC |
Wild zwijn: Stoof Filet |
Doorbakken Rosé |
70ºC – 75ºC 58°C |
Varkensvlees | Gaar Doorbakken |
65ºC – 68ºC 68ºC |
Rundvlees | Rood/rare Medium rare Medium rose Medium well Doorbakken/welldone |
35ºC – 40ºC 45ºC – 50ºC 50ºC – 55ºC 55ºC – 60ºC 60ºC – 65ºC |
Kalfsvlees | Rosé Doorbakken |
55ºC 60ºC – 65ºC |
Lamsvlees | Rosé | 55ºC |